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ConocoPhillips Response to ACER Consultation Paper 
discussing a common schema for the disclosure of inside 
information (PC_2015_4_03)  
 
 
Question 3:  
Would you change any of the descriptions, accepted values or 
applicability? If so, please explain your reasoning. Are the schemas 
or values that you are suggesting based on any industry standard? 
Which one(s)? 
 
 

Answer: 
 
Field 14: Decision time (gas and electricity capacity and ‘other’)  
In the case of planned outages, market participants often undertake a great deal of 
planning before deciding when to schedule planned maintenance. As a consequence, it 
is not always possible for market participants to determine the precise moment at which 
the decision to undertake a planned outage was actually reached. If the decision time 
field requires a precise time of the decision down to the nearest second, we believe that 
this will cause difficulty for market participants in populating the field effectively. 
 
It is our opinion that firms should be allowed to provide a date, or date range for the 
decision time field. In addition, the requirement to provide the decision time in hours and 
seconds may not be useful in relation to many REMIT UMM publications. We instead 
propose that Field 14 should be free text so that firms are not obliged to submit non-
relevant date and time information.   
 
 
Field 12/b: Nominal Capacity (gas capacity)  
The description of this field states that the nominal capacity is the maximum net 
sustained (flow) capacity that the asset can produce/transmit/store/consume throughout 
a long period of operation in normal conditions. It is not clear to us what constitutes a 
“long period”.  
 
Furthermore, it is our opinion that the nominal capacity field does not provide any 
additional information that cannot be derived from the available capacity and unavailable 
capacity fields and therefore that ACER should consider its deletion.  
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Field 15 - Event Start  
It should be noted that in the case of certain planned outages, the event will not have a 
clear start date until close to the commencement of the outage. For example, in the case 
of the movement of a rig, due to a variety of technical reasons, the timing of the event is 
not normally known until the event actually starts.  
 
As such, it is our opinion that ACER should not require firms to provide an exact event 
start time in ISO 8601 format, since the precise time, and perhaps even the precise date 
may not be available when the initial REMIT UMM publication is made (often far in 
advance of the actual event taking place). In such circumstances, we recommend that 
firms should instead be permitted to provide a date or approximate period (e.g. June 
2015, etc), and should not be required to provide a specific time in hours and seconds. 
Further precision can then be provided by the market participant as the timing of the 
event becomes more certain. 
 
 
Field 20: Impact on carbon permit prices (gas and electricity capacity and ‘other’) 

We welcome that ACER is seeking to avoid double-reporting as a consequence of the 
disclosure requirements under Article 17(2) of MAR.  
 
However in our view, gas production outages are highly unlikely to ever have an effect 
upon the price of EUAs, Gas production outages are neither sufficiently large in volume, 
nor sufficiently long in duration to have any impact upon the price of EUAs. We urge 
ACER and ESMA to consider whether it is worthwhile to impose this publication 
requirement upon firms in relation to their gas production activity when in practice firms 
will not be in possession of inside information in relation to the emissions market.  
 
 
Unit of measurement (referred to in Fields 10/b, 11/b and 12/b) 

The Consultation Paper proposes that all firms should publish outages with 
measurements in MWh/d. This approach is contrary to current practice in the UK where 
gas market participants currently publish REMIT notices in MCM/d. The reason the 
existing approach is because technical staff at producing firms generally use MCM/d as 
a measurement in their daily jobs and are best able to determine whether an outage is 
material based on this unit of measurement.  

Changing the unit of measurement to MWh/d will require a more onerous conversion for 
staff and will make it more difficult for them to determine whether an outage is material 
by virtue of using a non-standard means of measuring outages. Furthermore, market 
participants are already familiar with publication in MCM/d format. 

We do not perceive any value in imposing an single unit of measurement across the EU 
and instead urge ESMA to allow individual markets to continue to use measurements 
that are commonly used.     

Further Comments 

If you have any further comments or questions on this consultation response, please 
contact   




